Ministrul Justiției îi reclamă pe liberali la CSM pe motiv că ar fi încălcat independența justiției contestând o decizie în cazul Ponta

„În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate a fost încălcată independența justiției”, susține Cazanciuc. El reclamă presiuni ale PNL asupra procurorului general, Tiberiu Nițu, pentru a schimba decizia procurorului de caz.

„Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat”, a mai susținut Cazanciuc, comentând că liberalii denotă „o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale P.N.L.”.

Procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Nițu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia PNL Cluj a depus la începutul anului o plângere penală pentru abuz în serviciu. Liberalii l-au acuzat pe premierul Ponta că a blocat în mod ilegal organizarea alegerilor parțiale pentru Consiliul Județean Cluj. Până în prezent, există trei decizii a trei instanțe din România – Curtea de Apel Cluj și de două ori Curtea de Apel București, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare și le-a blocat în mod intenționat.

În motivarea deciziei de la Cluj, instanța a decis că este vorba de „un exces de putere” din partea Guvernului. Nicio decizie nu este definitivă. Liberalii clujeni au contestat decizia procurorului de caz la Parchetul General, dar nu au avut câștig de cauză. Liberalii nu au renunțat, iar cazul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Liberalii susțin că procurorii trebuie să țină cont de deciziile judecătorilor, care au confirmat încălcarea legii. Tiberiu Nițu a ajuns în 2013 în fruntea Parchetului General, fiind propus pentru această funcție de ministrul interimar al Justiției de la acea dată, premierul Victor Ponta. Fostul președinte Traian Băsescu a semnat decretul privind numirea lui Tiberiu Nițu în fruntea Parchetului General.

Într-un răspuns primit de gândul de la Parchetul General se confirmă faptul că procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, acuzat de trafic de influență de PNL Cluj pentru nerespectarea termenului legal privind organizarea alegerilor parțiale. Plângerea penală a celor de la PNL a fost depusă pe 28 ianuarie 2015, după ce trecuse termenul legal pentru organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, post vacant din octombrie 2014. Termenul legal pentru organizarea alegerilor era de 90 de zile.

Procurorul Dragoș Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerând că nu s-au întrunit elementele necesare pentru începerea urmării penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanța de clasare dată de procurorul de caz, dar și de data aceasta fără succes, chiar dacă a invocat decizia Curții de Apel Cluj, care a constatat că guvernul a făcut un „exces de putere” când nu a organizat alegerile parțiale.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a declarat pentru gândul că s-a depus o plângere penală și la Înalta Curte de Casație și Justiție, tot pe numele premierului Victor Ponta, cazul urmând să se judece în această toamnă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean...